Boedapest

Het leven in Boedapest
Wij bieden u de keuze tussen verschillende programma’s tijdens uw verblijf in het hotel. Naast muziek shows en toneelstukken zijn er ook restaurants die internationale en Hongaarse specialiteiten serveren. Na het diner kunt u bv. van een avondcruise op de Donau genieten, of gebruikmaken van de verschillende uitgaansmogelijkheden, waaronder enkele openlucht bars en disco’s.

Culturele programma’s
Het idee van het « Museum Mile », een populair concept in de Verenigde Staten, was eigenlijk al in Boedapest tot stand gekomen tijdens een massale bouwperiode tussen 1860 en 1910. Het wordt hier weliswaar eerder de “Cultuurlaan” genoemd, omdat de verschillende culturele aantrekkingspunten niet allemaal langs één straat te vinden zijn, maar zich eerder volgens een verticale as bevinden tussen de Boeda kasteel district, Andrassylaan en het bos.
Boedapest heeft genoeg te bieden om meerdere dagen te vullen. Naast de zeer klassieke Boeda kasteel, het Parlement en het Heldenplein (Hősök tere), een wandeling in het park (Városliget), een bezoek van de Joodse buurt, waar één der grootste Europese synagogen staat, of het Memento Park dat de geschiedenis van het communisme bewaart, lonen zeker de moeite.
In Boedapest vindt men ook veel amusementsmogelijkheden: de Opera, maar ook het Lentefestival, dat elk jaar het allerbeste voorstelt op muziek-, toneel- en cinemavlak. Elke zomer lokt het Sziget Festival de Hongaarse en buitenlandse jeugd. Hongarije is ook een wijnland en meerdere wijnfestivals vinden er elke herfst plaats.
Voor de kunstliefhebbers is er een brede keuze aan permanente of tijdelijke tentoonstellingen. Tentoonstellingen van internationaal kaliber vindt men in het kunstmuseum (Monet, Van Gogh, Farao’s, de Italiaanse Renaissance, enz.), terwijl het werk van Hongaarse schilders soms in de National Gallery tentoongesteld wordt. Niet te missen zijn natuurlijk het Vasarely Museum of de persfototentoonstelling die ieder jaar georganiseerd wordt.

Kalender van Evenementen
Er is natuurlijk nog veel meer te beleven in Boedapest. Wij raden u aan, onderstaande link te volgen om de kalender te raadplegen. Geef dan de gekozen periode aan en de categorieën die u interesseren om de volledige lijst van evenementen te verkrijgen, die aan uw criteria beantwoorden.
Meer info op: Kalender van Evenementen

Thermalisme en Spa
Sinds 1934 is Boedapest herkend als de « stad der Spa’s ». Met niet minder dan 118 bronnen, die dagelijks meer dan 70 miljoen liters warm (21-78°C) water verdelen, heeft Boedapest inderdaad meer thermale en medicinale bronnen dan om het even welke andere stad ter wereld.
Reeds in de 2de eeuw genoten de Romeinen al van deze baden, maar het is pas in de loop van de 16de eeuw, tijdens de Ottomaanse bezetting van Hongarije, dat het thermalisme zich tot cultuurfenomeen ontwikkelde.
Er bevinden zich tegenwoordig 15 openbare thermale plaatsen in Boedapest, met elk haar eigen spa. Sommige daarvan bieden ook specifieke programma’s aan. De Rudas Thermen, die uit de 16de eeuw dateren, stellen regelmatig feesten voor op vrijdag en zaterdag, met uitstekende muziek en lichtspelen. Anderen, zoals de Palatijnse Baden op Margareteiland, bieden zwembaden met kinderattracties aan (jacuzzi, golven, watervallen).
Meer info op: Boedapest spas

Gastronomie …
Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.” – Károly Gundel
“Onze keuken en onze gerechten, evenals onze muziek en onze taal, botsen met de rest van het Westen, hoewel het niet in het nadeel van het Hongaarse volk speelt. Het weten is niet enkel fascinerend, het is ook heel handig ” – Károly Gundel
Boedapest wordt vaak voor zijn gastronomie herkend. De Hongaarse keuken maakt inderdaad deel uit van de beste Europese tradities. De typische Hongaarse restaurants bieden heerlijke gerechten aan, vaak vergezeld door gipsy muzikanten die u traditionele liedjes in het oor komen fluisteren.
De Hongaarse keuken is gemakkelijk herkenbaar, vaak op basis van zure room, uien, eieren, boter, verse groenten en wijn.
Nochtans, omwille van de centrale positie van Boedapest in Hongarije en in Europa vindt men er de keuken uit bijna alle wereldhoeken terug: Italiaans, Frans, Chinees, Japannees, Koreaan en zelfs Mongool.
Sinds de herkenning van het Tanti Restaurant door de Michelin gids telt Boedapest nu vier sterrenrestaurants, die het allerbeste van de Hongaarse keuken aanbieden. De andere sterrenrestaurant zijn Onyx, Costes en de Winekitchen (Borkonyha).

… En œnologie
De Hongaren zijn heel trots op hun wijnen voor eenvoudige redenen: Hongaarse wijnen zijn uniek en heerlijk. De meest befaamde wijn is zonder twijfel de Tokai, een zoete dessertwijn. Hoewel hij steeds meer bekend wordt in het buitenland, mist hij nog een beetje herkenning omdat de productie in een land zo klein als Hongarije niet vergeleken kan worden met uitgebreide wijngaarden zoals in Frankrijk of Italië. Het gaat dus duidelijk over een kwantiteitsprobleem en geen kwaliteitsoorzaak dat de Hongaarse wijn moeilijk verkrijgbaar is buiten de nationale grenzen.
Wijn speelt een belangrijke rol in de Hongaarse geschiedenis en cultuur. Het is dus geen toeval de Hongaren eerder wijndrinkers zijn dan bierdrinkers. In de loop der tijd zijn er veel wijnbars geopend in Boedapest en in de meeste Hongaarse steden. Het is trouwens ook heel populair geworden om wijnkelders te bezoeken en aan wijnproeverijen deel te nemen vooraleer een paar flessen te kopen.

Gozsdu Passage
De Gozsdu passage is een van de wijken die zich het snelst ontwikkelt, een ontmoetingspunt tussen amusement, gastronomie en cultuur. Ze is dagelijks open en biedt een brede waaier aan verschillende activiteiten en stijlen die alle generaties aantrekken. Als attractie in het midden van de stad, lokt ze jaarlijks 900.000 bezoekers aan.
De ontwikkeling van de Gozsdu passage begon in het begin van de 20ste eeuw met Manó Gozsdu, een Roemeense jurist en politieker, die zich concentreerde op opvoeding en ontwikkeling van de jeugd. De bouw van de structuur startte in 1900 en werd in 1915 voldaan met behulp van Győző Czeiger.
In der tijd waren de passages een belangrijk onderdeel van de commerciële activiteit, en waren net zoals nu onmisbaar voor het leven van de stad. De UNESCO heeft trouwens de Gozsdu Passage en haar omgeving aan de werelderfgoed toegevoegd.

Romkocsma
Het woord “romkocsma” heeft geen vertaling in het Nederlands en kan enkel, bij gebrek aan beter, als “ruinecafe” beschreven worden. Vervallen gebouwen fungeren als amusement plaatsen, waar men kan ontspannen, goede muziek beluisteren, of iets drinken. Dit concept is in Boedapest ontstaan en men vindt er daar dus veel.

Steden

We verzamelen en gebruiken uw emailadres in de context van de nieuwsbrief om u op de hoogte te houden van interessante nieuwtjes uit de wereld van The Three Corners.
Daarnaast sturen we u ook gepersonaliseerde aanbiedingen samen met de nieuwsbrief.
Als er een link naar onze website in de nieuwsbrief staat, geeft u ons ook de toestemming om uw IP-adres te verwerken en te gebruiken, alsook de geo data, web beacons en soortgelijke technologieën om na te gaan of de voorgestelde aanbiedingen voldoen aan uw behoeftes.
We verwerken en gebruiken deze gegevens zo lang u geregistreerd bent om onze nieuwsbrief te ontvangen. U kan uw toestemming om uw email adres te verwerken en te gebruiken in de context van de nieuwbrief, op elk moment intrekken. Om dat te doen, kan u op de link in de email klikken of ons een verzoek sturen via email. Alle gegevens worden dan gewist.

Ik accepteer de voorwaarden

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.